ένατη διάσταση

ένατη διάσταση
ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ WEBSITE

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχείο #1: Πόρτες [του Δημήτρη Βιτάλη]
Καλό φθινόπωρο σε όλους!
Ελπίζουμε να περάσατε καλά. Μια και για μια ακόμη φορά πέρασε καιρός από την τελευταία ενημέρωση αυτού εδώ του blog και αφού δεν έχουμε κάτι νέο να σας ανακοινώσουμε, αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε μια σειρά κειμένων που θα παρουσιάζουν κάποιες από τις παλιότερες εκδόσεις μας με ελαφρώς αναλυτικότερο τρόπο. Ξεκινάμε με τις Πόρτες του Δημήτρη Βιτάλη και θα επανέλθουμε...Τίτλος: Πόρτες
Σενάριο-Σχέδιο: Δημήτρης Βιτάλης

1η Έκδοση: Δεκέμβριος 2006
Είδος: Σουρεαλιστικό χιούμορ [Διαστάσεις: 21x29 /Αριθμός σελίδων: 64/ Έγχρωμο]
Τιμή: 12,00 ευρώ
ISBN: 960-88954-2-1- Το Δελτίο Τύπου που χρησιμοποιήσαμε τότε -

Όταν αρχαίες τοιχογραφίες μετατρέπονται σε κινούμενα σχέδια και κάνουν γκριμάτσες στους θεατές τους…όταν άκρως επικίνδυνα μικρόβια αποκτούν νοημοσύνη και αυτοαποκαλούνται «άνθρωποι»…όταν φανατικοί κρεατοφάγοι δειπνούν με κύριο πιάτο φανατικούς χορτοφάγους…

Ο Δημήτρης Βιτάλης ανοίγει ΠΟΡΤΕΣ… σε παράλληλα σύμπαντα… στην τέχνη και την ιστορία… στο σουρεαλιστικό χιούμορ.

Ο Δημήτρης Βιτάλης ονειρεύεται κόσμους και κόμικς εδώ και δύο δεκαετίες. Ένας από τους πιο γνωστούς δημιουργούς κόμικς στην Ελλάδα, ο αρτιότερος σχεδιαστής της γενιάς του και δημιουργός αγαπημένων σειρών, όπως οι Πόρτες, Νόβα, και Τερέζα, ο Δημήτρης Βιτάλης αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα εκδοτικό παράδοξο. Με εξαίρεση το άλμπουμ Στηβ, το Χαρούμενο Κάθαρμα (μια διασκευή κειμένων του Νίκου Τσιφόρου σε σενάριο του Νίκου Πλατή, το 1996), δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάποια συλλογική έκδοση των πολυάριθμων, δημοσιευμένων σε διάφορα έντυπα ανά τα χρόνια, ιστοριών αυτού του μοναδικού δημιουργού.

Αυτό το παράδοξο, προσπαθεί να αποκαταστήσει το συγκεκριμένο άλμπουμ το οποίο συγκεντρώνει όλες (….δηλαδή σχεδόν….) τις ιστορίες της ομώνυμης σειράς του Δημήτρη Βιτάλη. Ρηξικέλευθες ιστορίες-πύλες σε διαστάσεις παράδοξες όσο και αστείες, φανταστικά πραγματικές όσο και πραγματικά φανταστικές, οι ΠΟΡΤΕΣ καταλύουν, υπερβαίνουν, μεταμορφώνουν και συνδέουν τους ήρωες τους με κόσμους αναρχικούς και ξεκαρδιστικά οικείους.

Και...

Trivia ή (ενδεχομένως) άσχετες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση:

Στον συγκεκριμένο τόμο συγκεντρώθηκε το σύνολο των ιστοριών που φέρουν τον γενικό τίτλο Πόρτες, με εξαίρεση δύο. Η πρώτη ιστορία φέρει τον τίτλο «Κυνηγός Φιδιών Πήτερ Γουαϊλντμαν», η οποία ήταν αδύνατο να βρεθεί από το δημιουργό ώστε να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ, καταγράφηκε, όμως, στον χρονολογικό κατάλογο πρώτης έκδοσης των ιστοριών που συνοδεύει τον τόμο. Η δεύτερη είναι μια ασπρόμαυρη ιστορία (κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη «Πόρτα») που ανακάλυψε ο Δημήτρης στο αρχείο του μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ και την οποία είχε διαγράψει εντελώς από τη μνήμη του.

Η έκδοση του άλμπουμ είναι ουσιαστικά μια συμπαραγωγή της Ένατης Διάστασης και της ομάδας Iconotopia και συνοδεύτηκε από μια σειρά εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη και την Αθήνα. Δυστυχώς, η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Δημήτρη που που θέλει εδώ και καιρό να οργανώσει η Iconotopia, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει καταστεί εφικτή (για μια πλειάδα λόγων που ουδόλως έχουν να κάνουν με το δημιουργό).

Οι Πόρτες είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό έγχρωμο άλμπουμ της Ένατης Διάστασης. Οι ποικιλία που παρατηρείται στην ποιότητα αποτύπωσης των χρωμάτων στις σελίδες του, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη δημιουργία του είχαμε στη διάθεση μας μόνο 18 αυθεντικές σελίδες. Το υπόλοιπο μέρος του αυθεντικού υλικού είτε είχε χαθεί είτε δεν βρίσκονταν στα χέρια του δημιουργού. Συνεπώς, δουλέψαμε πάνω σε ηλεκτρονικά αρχεία που είχε στη διάθεση του ο Δημήτρης, οι ποιότητα των οποίων ποίκιλε, γεγονός που εν τέλει αποτυπώνεται και στις σελίδες του άλμπουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου