ένατη διάσταση

ένατη διάσταση
ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ WEBSITE

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη!Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη έκθεση κόμικς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της Ένατης Διάστασης ως εκδοτική εταιρία και δέκα χρόνια μετά την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Yellow Boy, έρχεται η νέα, δέκατη τέταρτη στη σειρά, έκθεση κόμικς στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση ονομάζεται πλέον και επισήμως Comic 'n Play, ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο των πολυμορφικών της δράσεων (αλλά και να αποκτήσει επιτέλους και ένα αναγνωρίσιμο όνομα που μάλλον της έλειπε) αλλά παραμένει πάντα η έκθεση κόμικς που αγαπήσατε και αγαπήσαμε.

Και η φετεινή εκδήλωση περιλαμβάνει ένα πλήθος ενδιαφέροντων δραστηριοτήτων που θα διαβάσετε στο αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθεί. Εμείς θα φορέσουμε τα καλά μας χαμόγελα και θα σας περιμένουμε όλους στο Γαλλικόμ Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μπορεί να ζούμε σε παράξενες μέρες αλλά θα φροντίσουμε να τις απολαύσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Να έρθετε!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14η Έκθεση Κόμικς & Επιτραπέζιων Παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη


26 - 29 Νοεμβρίου 2015


ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ / Jours Étranges!


 

Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση, ο Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. (Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής) και η ομάδα ανεξάρτητων δημιουργών κόμικς Inkorrekt, σε συνεργασία με τoν ιστοτόπο Comic-N-Play, το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του Α.Π.Θ. και του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών με τίτλο "ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ".

Η έκθεση, όπως και τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α) και αποτελεί τη συνέχεια ενός επιτυχούς θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, που ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Φέτος, θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα έργα περισσοτέρων από 45 Ελλήνων δημιουργών κόμικς- ερασιτεχνών, πρωτοεμφανιζόμενων, επαγγελματιών αλλά και σπουδαστών του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών Comink- τα οποία θα περιλαμβάνονται και στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, την επιμέλεια και διάθεση του οποίου έχει αναλάβει, για μία ακόμη χρονιά, η μη κερδοσκοπική εκδοτική εταιρία Ένατη Διάσταση.

Οι επισκέπτες θα μπορούν, επίσης, να δουν από κοντά την διαδραστική μακέτα-παιχνίδι που ετοίμασε ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., ειδικά για την φετινή διοργάνωση, με θέμα: Το Μακεδονικό Μέτωπο - 1915, με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της εκθέσεως, θα στηθούν και πολλά ακόμα επιτραπέζια παιχνίδια επίδειξης και συμμετοχής, όπως και παιχνίδια ρόλων, με ελεύθερη συμμετοχή για τους επισκέπτες και απευθυνόμενα προς όλες τις ηλικίες. Οι επιδείξεις αυτές θα γίνονται από ομάδες που ειδικεύονται στην «τέχνη» του gaming. Στη φετινή διοργάνωση τον ρόλο αυτό ανέλαβαν οι Requiem for Greece και Go.roleplay initiative, η ομάδα Dragon Tale από τις Σέρρες, η εταιρεία Gamecraft, η Ελληνική Ομοσπονδία Stratego Hellas (παρουσία του πρωταθλητή και προέδρου της Σταύρου Σεκερτζή), καθώς και η επιχείρηση Playhouse , αλλά και οι εταιρείες σχεδίασης επιτραπέζιων παιχνιδιών Alcyon Creative και Purple Games.

Από το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου (ωράριο λειτουργίας: 10.00 π.μ. - 22.00 μ.μ.) θα λειτουργεί bazaar εκδοτικών οίκων και εξειδικευμένων στα κόμικς καταστημάτων, με ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προσφορές και ευκαιρίες για τους επισκέπτες. Στο φετινό bazaar συμμετέχουν οι εκδόσεις Jemma Press, Web Comics, Ένατη Διάσταση και Add Art καθώς και η Λέσχη Φίλων Κόμικς, αλλά και τα εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία Comicstrip και Cosmic Realms. Συμμετέχουν επίσης τα καταστήματα Anime House, Ε-fantasy, Otakustore.gr, Blitz, Digital Fantasy, Angrynerd.gr και Ηobby Games, με έξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες, συλλεκτικά είδη, είδη δώρων και κατασκευές.

                                        
Η φετινή διοργάνωση θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει διακεκριμένους Έλληνες και ξένους  δημιουργούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικές εκδηλώσεις. Αναλυτικά:

 
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

 
20.20 μ.μ. - Αίθουσα Nehama

 • David Prudhomme (Γαλλία)
 • Πέτρος Χριστούλιας (Ελλάδα)

Με αφορμή την επανέκδοση στη χώρα μας του βραβευμένου άλμπουμ Ρεμπέτικο: Το Κακό Βοτάνι (εκδόσεις Γνώση) του David Prudhomme και τη βράβευση του άλμπουμ Γυρνώ σαν Νυχτερίδα (εκδόσεις Jemma Press) του Πέτρου Χριστούλια, οι δύο δημιουργοί θα μιλήσουν για το ρεμπέτικο και την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1930 και τον τρόπο με τον οποίο αυτά προσεγγίστηκαν στα κόμικς τους. Συντονίζει ο Πάνος Κρητικός (εκπαιδευτικός, εκδότης).

 
Σάββατο 28 Νοεμβρίου

17.00 μ.μ. -  Αίθουσα Nehama-

 • Wilfried Ploderer (Αυστρία)
O αυστριακός καλλιτέχνης του φωτορεαλισμού, θα κάνει επίδειξη χρήσης διαφόρων υλικών ζωγραφικής της εταιρείας κατασκευής υλικών σχεδίου CRETACOLOR. Την διερμηνεία της παρουσίασης θα αναλάβει ο καθηγητής γερμανικής γλώσσας Γιάννης Αντωνάκης, με την υποστήριξη των φροντιστηρίων ξένων Γλωσσών Galileo Galilei.

 
18.45 μ.μ. - Αίθουσα Nehama

 • Μarko (Γαλλία)
 • Τάσος Ζαφειριάδης (Ελλάδα)
 • Πέτρος Χριστούλιας (Ελλάδα)
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο αυτός προσεγγίστηκε στα κόμικς τους, ο Marko  θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την τριλογία του με τίτλο Les Godillots (εκδόσεις Bamboo), ενώ οι Πέτρος Χριστούλιας και Τάσος Ζαφειριάδης θα μιλήσουν για το άλμπουμ τους Χαρακώματα: Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας (εκδόσεις Jemma Press). Συντονίζει ο Πέτρος Μαρτινίδης (συγγραφέας, αρθογράφος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.)

 
20.00 μ.μ. - Αίθουσα Nehama

 • Aβραάμ Κάουα (Ελλάδα)
 • Βαγγέλης Ματζίρης (Ελλάδα)
Ο συγγραφέας Αβραάμ Κάουα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης το graphic novel Δημοκρατία (εκδόσεις Ίκαρος) που δημιούργησε με τους Αλέκο Παπαδάτο και Annie Di Donna και το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της νέας δουλειάς που συνυπογράφει με τον εικονογράφο Βαγγέλη Ματζίρη, με τίτλο Übermensch (εκδόσεις Jemma Press). Συντονίζει ο Πάνος Κρητικός (εκπαιδευτικός, εκδότης).

 

21.00 μ.μ. - Αίθουσα Nehama

 • Σταύρος Κιουτσιούκης (Ελλάδα)
Με αφορμή τη δεκαετή εκδοτική παρουσία του παράξενου «ήρωα» του Σταύρου Κιουτσιούκη, ο δημιουργός θα παρουσιάσει το νέο του μίνι άλμπουμ με τίτλο Yellow Boy 4: To Κουρέλι Τραγουδάει Ακόμα (εκδόσεις Ένατη Διάσταση ). Συντονίζει ο Nίκος Δαλαμπύρας (ραδιοφωνικός παραγωγός, φιλόλογος, εκδότης).

 
Κυριακή 29 Νοεμβρίου

 
8.00 μ.μ. – Αίθουσα Νehama

      Νικόλας Στεφαδούρος / Stef.  (Eλλάδα)

Ο διαβόητος Μισέλ, πρωταγωνιστής της σειράς Ο.Μ.G. Zombie! επιστρέφει μαζί με μια ορδή φανατικών και αιμοδιψών νεκροζώντανων, για την παρουσίαση του δεύτερου τόμου των περιπετειών του από τις εκδόσεις Webcomics.

 
19.30 μ.μ. - Αίθουσα Nehama

 • Εlettra Stamboulis (Ιταλία)
 • Angelo Mennillo (Ιταλία)

Στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου τους, οι δυο δημιουργοί θα μιλήσουν για το άλμπουμ τους Μικρή Ιερουσαλήμ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Jemma Press. Συντονίζουν οι επιμελητές της μετάφρασης του έργου στην ελληνική γλώσσα Γιάννης Μιχαηλίδης (φιλόλογος, αρθογράφος) και Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου (πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.).

                            
Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης πλαισιώνονται και με ομιλίες και εργαστήρια που συνεχίζονται ακόμα και μετά την λήξη του πρώτου «φεστιβαλικού» τετραημέρου. Πιο συγκεκριμένα:

 
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

18.00 μ.μ. – Αίθουσα Nehama
O ερευνητής και συλλέκτης comics Θοδωρής Παπαδόπουλος θα κάνει μια εισήγηση για τον χώρο των αμερικανικών υπερηρωικών κόμικς δίνοντας συμβουλές, παραδείγματα και οδηγίες για το πώς μπορεί να αρχίσει κανείς το «ταξίδι» του στον συγκεκριμένο μαγικό, αλλά και συνάμα αχανή κόσμο.

 
21.30 μ.μ. – Αίθουσα Nehama

Η ομάδα Requiem For Greece, με τον συντονισμό και τη συμμετοχή των αφηγητών του Thessaloniki by Night, θα εισηγηθεί μιας παρουσίασης σχετικής με την μυθοπλασία του παιχνιδιού Vampire και την γενικότερη φύση των L.A.R.P. παιχνιδιών.

 Τρίτη 1 Δεκεμβρίου

20.00 μ.μ. - Aίθουσα Nehama

Ο συγγραφέας, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Προϊστάμενος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης Αντώνης Σατραζάνης παρουσιάζει τα έργα του Οι τρείς Γάλλοι Αρχιστράτηγοι της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη και Η Γαλλική Στρατιά στην Θεσσαλονίκη, Το ειρηνικό της έργο στη Μακεδονία (1915-1918) που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις University Studio Press.

 
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου

 
19.00 μ.μ. - Αίθουσα Νehama

 H βραβευμένη Ελληνίδα cosplayer Ηοro Von Kaida θα δείξει στους θαυμαστές του χώρου του cosplay όλα όσα αυτοί χρειάζονατι για να κατασεκυάσουν τη δική τους πανοπλία και να την κάνουν να φαίνεται αληθινή. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το εργαστήριο της και λίγα ...όπλα. 
 

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και μια σειρά προβολών με ενδιαφέροντα θέματα για όλες τις ηλικίες. Αναλυτικά:

 
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

20.00 μ.μ. – Αίθουσα Νehama

Ο Γιάννης Ζαχόπουλος και το AZA Video Cinema Club θα μας παρουσιάσουν μια επιλογή των καλύτερων φετινών ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του 8ου Τ.Ι.S.F.F. (oι προβολές έγιναν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ). Μαζί του οι διακεκριμένοι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων Steve Woods (βραβείο BAFTA) και Marko.

Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, Τετάρτη 2η Δεκεμβρίου, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου

21.00 μ.μ. – Αίθουσα Νehama

Προβολή επιλεγμένων ξένων κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την επιμέλεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του συλλόγου E.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.

 
Επίσης:

Μουσικές βραδιές χαλάρωσης και ευκαιρίας για γνωριμία μεταξύ των φιλοξενούμενων δημιουργών, αλλά και των επιχειρηματιών, συλλόγων και επισκεπτών της φετινής διοργάνωσης ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ, θα προσφέρουν τα καφέ-μπαρ Bolivar (Πλ. Ναβαρίνου 3), U-Fleku (Βαΐου 2, Λαδάδικα) και “Wonderwall-The Roof n Roll Hall(Αιγύπτου 16Α, Λαδάδικα).

Η φετινή διοργάνωση θα κλείσει πανηγυρικά με αποχαιρετιστήριο party με δωρεάν είσοδο, μουσικές επιλογές από γνωστούς d.j. της Θεσσαλονίκης και κληρώσεις πολυάριθμων δώρων, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στις 21.00 μ.μ. στην Γκαλερί Αλλατίνι-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Mεγάλος δωροθέτης της φετινής εκδήλωσης είναι η επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας παιχνιδιών AS Company, ενώ στις κληρώσεις δώρων της φετινής διοργάνωσης συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις Jemma Press, Πρωτοπορία και Τ.G.I. Fridays καθώς και τα καταστήματα Fantom Toys, Ε-Fantasy, Πάρε-Δώσε, Πινόκιο, Άγνωστη Καντάθ, Habanera-Cocktail Bar Restaurant, Hobby Games και Anime House.

Την όλη διοργάνωση θα πλαισιώνει και φέτος πλήθος εργαστηρίων, με την συμμετοχή των δημιουργών David Prudhomme (Γαλλία-σχεδιασμός κόμικς), Marko (Γαλλία-σχεδιασμός κόμικς), Βαγγέλη Ματζίρη (γλυπτική φιγούρας), Αλέξανδρου Παπαγιάγκου (σχεδιασμός manga), Πέτρου Φωτιάδη/Dirty Brushes (βάψιμο μινιατούρας), Mανώλη Φραγγίδη (σχεδιασμός κόμικς) και Geo Kuromi (Ελλάδα-στολές cosplay), που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με ελεύθερη είσοδο. Αναλυτικό πρόγραμμα τους, όπως και οι φόρμες για τις αιτήσεις συμμετοχών στα εργαστήρια αυτά θα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο της διοργάνωσης:


 
Τα σχολεία θα ενημερωθούν με ξεχωριστό έγγραφο για τα εργαστήρια και το περιεχόμενό τους, όπως και για τις δηλώσεις συμμετοχής. Τα εργαστήρια αυτά θα λειτουργήσουν μόνο για τα σχολεία από την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, σε δύο πρωινές και δύο απογευματινές βάρδιες. Τα αναλώσιμα των εργαστηρίων είναι ευγενική χορηγία του καταστήματος ειδών καλλιτεχνίας και hobby Art Time (πεζόδρομος Γ. Σταύρου 3&5).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συνεργάτες της εκδήλωσης θα βρείτε στους παρακάτω ιστότοπους:

 
Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Comink: http://www.comink.gr/


Ένατη Διάσταση: http://enatidiastasi.blogspot.gr/

Ελληνικός Σύλλογος Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Στρατηγικής: www.esfips.com

Φοιτητική Εβδομάδα: https://www.auth.gr/student-week

Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ: http://www.delta-iek.gr/

 
Για άλλη μία φορά, επίσημος χορηγός επικοινωνίας θα είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός 1055 ROCK (FM 105,5 ) της Θεσσαλονίκης. Επίσης, χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί FM 102, 9.58 FM και FM100, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΤV5 MONDE, ΤV 100, η ΕΡΤ 3, τα περιοδικά Biscotto, I.Q. Magazine και Frog city guide, καθώς και τα διαδικτυακά κανάλια KoiPlay, Bit Bite αλλά και ο ιστοτόπος www.inthessaloniki.com.

 

http://www.tv5monde.com/

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:


 
Πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 821 231, www.ift.gr

Ωράριο λειτουργίας: 10.00 π.μ. - 22.00 μ.μ.

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, ώρα 20.00 μ.μ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου