ένατη διάσταση

ένατη διάσταση
ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ WEBSITE

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Η Ένατη Διάσταση πριν το Yellow Boy...

                                  

Η Ένατη Διάσταση δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1999,στη Θεσσαλονίκη, από τους Πάνο Κρητικό, Νίκο Δαλαμπύρα και Παύλο Γενίτσαρη. Ο βασικός πυρήνας των μελών της ομάδας (Κρητικός, Δαλαμπύρας, Γενίτσαρης, Αλέξανδρος Κουτινάς, Μαρία, Θεοφάνης Νούσκας και Γιώργος Τσούκης)  δραστηριοποιούνταν, ήδη, από το 1997, ως Εικονοστρόβιλος, υπό την καθοδήγηση του σκιτσογράφου Γιώργου Κωνσταντίνου. Με τη μετακόμιση του Κωνσταντίνου στην Ισπανία και την παύση των δραστηριοτήτων του Εικονοστρόβιλου, το όνομα της ομάδας αλλάζει και επιχειρείται μια πιο συστηματική και οργανωμένη παρουσία στο χώρο των ελληνικών κόμικς.

Την κύρια δημιουργική δραστηριότητα της Ένατης Διάστασης αποτέλεσε το κόμικς fanzine Ανόργανη Ύλη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000 και αποτέλεσε μια κόμικς ανθολογία από νέους δημιουργούς που επιθυμούσαν να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ένα, όσο το δυνατό, ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Κάθε τεύχος περιείχε 48 ασπρόμαυρες φωτοτυπημένες σελίδες και φιλοξενούσε ιστορίες κάθε ύφους και κάθε σχεδιαστικού στυλ. Ο κύκλος της Ανόργανης Ύλης ολοκληρώθηκε με το ένατο τεύχος τον Απρίλιο του 2003.

Τον Απρίλιο του 2001 εγκαινιάζεται η πρώτη μεγάλη έκθεση της Ένατης Διάστασης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέος κύκλος δραστηριοτήτων: Οι εκθέσεις.

Οι  εκθέσεις κόμικς αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της ομάδας αλλά και βασική πηγή άντλησης δημιουργικού δυναμικού. Η επαφή με το κοινό και με τους ολοένα αυξανόμενους νέους δημιουργούς ανανέωσε την αισθητική και το περιεχόμενο της Ανόργανης Ύλης, ενώ καλλιεργήθηκαν οι συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Ένατης Διάστασης. Διοργανώθηκαν συνολικά εννέα εκθέσεις σε διάφορους χώρους, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι τέσσερεις συνοδεύτηκαν από πολυσέλιδους καταλόγους με τα φιλοξενούμενα έργα των δημιουργών.

Οι δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2003 με τη διοργάνωση της πρώτης πανελλαδικής επιστημονικής διημερίδας για τα κόμικς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι προσωπικές υποχρεώσεις των δύο επικεφαλής μελών Νίκου Δαλαμπύρα και Πάνου Κρητικού (ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Μυτιλήνη και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεωρητικής μελέτης των κόμικς Iconotopia) ανέστειλαν τις δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης ωσότου νέες, ευνοϊκότερες, συνθήκες να οδηγήσουν στην ανασύσταση της. 

Τον Δεκέμβρη του 2005, η Ένατης Διάσταση επιστρέφει ως μια μικρή εκδοτική εταιρία.

 

Οι Πρώτες Ανεπίσημες Εκδόσεις

Το χρονικό διάστημα 2000-2003, κυκλοφόρησαν διάφορες εκδόσεις που έφεραν το λογότυπο της Ένατης Διάστασης. Η σημαντικότερη από αυτές υπήρξε η, σχετικά σταθερής κυκλοφορίας, ανθολογία με τίτλο Ανόργανη Ύλη. Από τις εκθέσεις που διοργανώθηκαν «επιβίωσαν» τέσσερεις κατάλογοι εκθέσεων. Τα Ζουν Ανάμεσα Μας, Φούσκες και Σημεία και Τέρατα, συγκεντρώνουν τα έργα των τριών πρώτων εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη που έγιναν στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας. Το Μεταξύ Φαντασίας και Πραγματικότητας συγκεντρώνει τα έργα της έκθεσης κόμικς που συνόδεψε τις εργασίες της ομώνυμης ακαδημαϊκής διημερίδας, στη Μυτιλήνη. Το Φούσκες Flip αποτέλεσε μια «παιχνιδιάρικη» έκδοση που συγκεντρώνει τα πρόχειρα κόμικς που έφτιαχναν τα μέλη της ομάδας κατά τους «νεκρούς χρόνους» της ομώνυμης έκθεσης, το 2002. Κυκλοφόρησε ως αυτόνομη έκδοση, ένα χρόνο μετά, στα πλαίσια της έκθεσης «Σημεία και Τέρατα».    

     
[Ανόργανη Ύλη #1, Απρίλιος 2000, Εξώφυλλο: Σωτήρης Γιουβανόπουλος]

[Ανόργανη Ύλη #2, Ιούλιος 2000, Εξώφυλλο: Σωτήρης Γιουβανόπουλος]


[Ανόργανη Ύλη #3, Νοέμβριος 2000, Εξώφυλλο: Σωτήρης Γιουβανόπουλος]

[Ανόργανη Ύλη #4, Φεβρουάριος 2000, Εξώφυλλο: Χρήστος Ζαμπάρας]


[Ανόργανη Ύλη #5, Μάιος 2001, Εξώφυλλο: Χρήστος Σταμπουλής]


[Ανόργανη Ύλη #6, Ιούλιος 2001, Εξώφυλλο: Αλέξανδρος Κουτινάς]

[Ανόργανη Ύλη #7, Νοέμβριος 2001, Εξώφυλλο: Βασίλης Γκογκτζιλάς]

     

[Ανόργανη Ύλη #8, Μάρτιος 2002, Εξώφυλλο: Γιάννης Λιάκης & Φρόσω Παπαδημητρίου - Το παρόν τεύχος φιλoξενεί τις ιστορίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση Άνθρωποι και Άλλα Ζώα: Μια Έκθεση "Ερωτικών" Κόμικς που παρουσιάστηκε στο Βόλο τον Ιούλιο του 2002]
                                                   

[Ανόργανη Ύλη #9, Απρίλιος 2003, Εξώφυλλο: Βασίλης Γκογκτζιλάς]
 
[Ζουν Ανάμεσα Μας, Κατάλογος Έκθεσης, 2001, Εξώφυλλο: Μελίνα Παπαδοπούλου]


 
[Φούσκες, Κατάλογος Έκθεσης, 2002, Εξώφυλλο: Βασίλης Γκογκτζιλάς][Σημεία και Τέρατα, Κατάλογος Έκθεσης, 2003, Εξώφυλλο: Βασίλης Γκογκτζιλάς]


[Μεταξύ Φαντασίας και Πραγματικότητας, Κατάλογος Έκθεσης, 2003, Εξώφυλλο: Ηλίας Κυριαζής]


[Φούσκες Flip, αυτόνομο τεύχος, 2003]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου