ένατη διάσταση

ένατη διάσταση
ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ WEBSITE

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Καλοκαιρινή Ραστώνη και μια Νέα Ενδιαφέρουσα Κυκλοφορία.


Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που ανανεώσαμε το blog μας αλλά κάτι ο φόρτος εργασίας, κάτι η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, καταφέραμε και αποσυντονιστήκαμε. Υποσχόμαστε πως θα είμαστε πιο τακτικοί στο μέλλον, όσον αφορά τις ενημερώσεις μας.

Κανονικά θα έπρεπε σ’αυτό εδώ το κείμενο να κάναμε μια ανασκόπηση για τα τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης αλλά μιας και πέρασε καιρός δεν νομίζουμε πως έχει και πολύ νόημα. Αναφέρουμε απλά πως περάσαμε πολύ όμορφα, γνωρίσαμε πολλούς νέους ανθρώπους που δεν είχαν υπόψη τους τη δουλειά μας αλλά και κάποιους τακτικούς αναγνώστες (γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα) και γενικότερα η πρώτη μας επίσημη (ως εκδοτική εταιρία) εμφάνιση στη Θεσσαλονίκης μας άφησε πολλές θετικές εντυπώσεις και αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον. Για να δούμε…
Σε αυτό το κείμενο, όμως, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάτι άλλο:

Τον Μάιο του 2005, η ομάδα ιστορικής και θεωρητικής μελέτης των κόμικς Iconotopia (μέλος της οποίας είναι και ο Πάνος Κρητικός της Ένατης Διάστασης), σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργάνωσε το 2ο Συνέδριο Κόμικς με τίτλο Αποχρώσεις Δύο Κόσμων: Κόμικς και [Επιστημονική] Φαντασία. Αυτή τη φορά ο χαρακτήρας του συνεδρίου ήταν διεθνής και πέρα από τους πολλούς Έλληνες δημιουργούς και ομιλητές που συμμετείχαν, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα ο Jeff Smith (Bone), ο Bryan Talbot (Grandville), o Brian Bolland (Judge Dredd, Camelot 3000), o Τhierry Smolderen (σεναριογράφος του Gipsy) και ο Θεσσαλονικιός, αλλά μόνιμος κάτοικος, εδώ και πολλά χρόνια, της Καταλανίας, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Πέντε χρόνια μετά, οι εκδόσεις Ηλίβατον, κυκλοφορούν μια συλλογή δοκιμίων η οποία συγκεντρώνει, κατά κάποιο τρόπο, τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου. Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται ακριβώς για «πρακτικά συνεδρίου» αλλά για επιλεγμένα δοκίμια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κόμικς του φανταστικού και όχι μόνο. Τα κείμενα αγγίζουν από κλασσικά κόμικς θέματα διαφόρων σχολών και χωρών προέλευσης και επεκτείνονται σε ευρύτερα πολιτισμικά προϊόντα όπως η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, το animation και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι συγγραφείς των δοκιμίων αυτών προέρχονται επίσης από πολλούς χώρους: δημιουργοί κόμικς, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκδότες.

Ο τόμος, ο οποίος προλογίζεται από τον Γιάννη Κουκουλά, χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Δημιουργία, Ανάγνωση, Ανάλυση, Αντανάκλαση. Οι εκδόσεις Ηλίβατον έκαναν εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή και στο στήσιμο του βιβλίου και το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Στο τέλος θα βρείτε επίσης ένα παράρτημα με βιβλιογραφικές πληροφορίες για τις ελληνικές εκδόσεις των κόμικς που αναφέρονται στα κείμενα και κυκλοφόρησαν μετά το 2005. Δεν είναι ελαφρύ ανάγνωσμα, καθώς τα περισσότερα κείμενα απαιτούν προσεκτική ανάγνωση, αλλά δίνει, αναμφίβολα, την ευκαιρία στον αναγνώστη να προσεγγίσει με έναν άλλο τρόπο την ανάγνωση των κόμικς.

Δεν είμαστε σίγουροι αν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ολοκληρωθεί η διανομή του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία αλλά είναι θέμα χρόνου, οπότε, στην επόμενη εξόρμηση σας, αναζητήστε το. Πιστεύουμε πως θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου