ένατη διάσταση

ένατη διάσταση
ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ WEBSITE

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Μια συλλογή "στρατευμένης ποίησης" από τον Τάσο Ζαφειριάδη και τον Χριστόφορο Νικολάου.Ο Τάσος Ζαφειριάδης είναι ένα από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς κόμικς! Τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε εμείς εδώ, στην Ένατη Διάσταση. Και αν δεν το δέχεστε αυτό, τουλάχιστον πρέπει να παραδεχτείτε πως είναι ένα ικανότατος σεναριογράφος ή ότι, έστω, έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Και, κυρίως, ότι είναι απρόβλεπτος.

Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Οι Απίθανες Περιπέτειες των Σπιφ και Σπαφ (εκδ.futura/2005) όλοι απόρησαν με το πόσο «καμένο» χιούμορ μπορεί να χωρέσει σ’ένα κόμικ που αποτελείται, στην ουσία, από «μουτζούρες». Στο Ο Κυρ- Κονγκ και Άλλες Ιστορίες (εκδ. Ένατη Διάσταση/2007), όσοι δεν έψαχναν να βρουν τον Κυρ-Κονγκ στις σελίδες του, έξυναν με απορία το κεφάλι τους όταν διαπίστωναν πως όλες εκείνες οι ιστορίες φτιάχτηκαν από τον ίδιο άνθρωπο. Όσο για το πιο πρόσφατο πόνημα του με τίτλο Intra Muros (εκδ.9-Ελευθεροτυπία/2010/σε σχέδιο Πέτρου Χριστούλια), όσοι το διάβασαν, ή το λάτρεψαν ή το μίσησαν. Μιλάμε για ένα δημιουργό γεμάτο αντιφάσεις.

Ο Τάσος Ζαφειριάδης, όμως, διαθέτει και ποιητικές ικανότητες, εξίσου αντιφατικές. Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τις ποιητικές συλλογές της «Λέσχης Φίλων 20ου Αιώνα», που εκδίδει και διανέμει ο ίδιος, θα καταλάβετε τι εννοώ. Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισε να παρουσιάσει μια πιο οργανωμένη ποιητική δουλειά, υπό τη μορφή χαϊκού και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φαρφουλάς. Τη συλλογή αυτή την συν-υπογράφει με τον Χριστόφορο Νικολάου (τον οποίο δεν γνωρίζουμε αλλά πολύ θα θέλαμε να γνωρίσουμε και του ευχόμαστε "περαστικά" για τις παρέες του) και την διακόσμησε με όμορφες βινιέτες , ο επίσης, φίλος και συνεργάτη μας, Κωστής Τζωρτζακάκης. Η συλλογή Χακί Χαϊκού: Στρατευμένη Ποίηση απευθύνεται σε όσους τους λείπει ο ελληνικός στρατός (λέγε με Ε.Σ.) αλλά, κυρίως, σε αυτούς που θέλουν να τον ξεχάσουν. Και ναι, δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά.

Η διανομή στα βιβλιοπωλεία έχει ξεκινήσει και εμείς προτείνουμε να συστρατευθείτε και να την αναζητήσετε. Πιστεύουμε πως θα την απολαύσετε. Ακολουθεί και το επίσημο δελτίο τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τάσος Ζαφειριάδης & Χριστόφορος Νικολάου
ΧΑΚΙ ΧΑΪΚΟΥ
στρατευμένη ποίηση
εικονογράφηση Κωνσταντίνος Τζωρτζακάκης
ISBΝ: 978-960-9441-10-0, διάστ. 17Χ12, σελ. 96, τιμή 6,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Για μία άδεια
πάω να πω κάλαντα
στον Διοικητή μου.
***
Μετράω αργά
πότε απολύομαι.
Στάζουν οι ώρες.

Η στρατιωτική θητεία είναι κάτι που όλοι οι άντρες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το πώς είναι άλλο θέμα…
Το παρόν βιβλίο περιέχει 220 χαϊκού εμπνευσμένα από τη στρατιωτική θητεία. Η συγγραφή τους ξεκίνησε ως απλός λογοτεχνικός ανταγωνισμός μεταξύ δύο φίλων κατά τη διάρκεια της θητείας τους και η θεματολογία αποδείχτηκε ανεξάντλητη.
Παραδίδονται εδώ σε ένα συμπίλημα-οδηγό για τον στρατεύσιμο του μέλλοντος, τον υπηρετούντα του σήμερα και τον απολυμένο του χτες σαν μια απλή παρακαταθήκη μιας κάποιας εμπειρίας και εν πάση περιπτώσει της μοναδικής σοφίας που μπορεί να παράσχει η ολιγόμηνη, συστηματική, άσκοπη αποστέρηση ύπνου που αποτελεί τον βασικό άξονα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Η αϋπνία, λοιπόν, η ρουτίνα, το παράλογο, η ανοησία, οι βρισιές, οι συνθήκες υγιεινής και το φαγητό είναι λίγα μόνο από τα θέματα που θίγονται, ενώ το χιούμορ έχει την τιμητική του.
Τα χαϊκού αυτά είναι τελικά μια ημερολογιακή καταγραφή του σύγχρονου στρατιωτικού βίου εν Ελλάδι.

Ζαφειριάδης Αναστάσιος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Είναι ορθοδοντικός. Έχει εκδώσει τα εξής κόμικ άλμπουμ: «Οι Απίθανες Περιπέτειες του Σπιφ & του Σπαφ» (εκδ. futura), «Ο Κυρ-Κονγκ και Άλλες Ιστορίες…» (εκδ. 9η Διάσταση) και «Intra Muros» (εκδ. 9-Ελευθεροτυπία, σε σχέδιο Π. Χριστούλια). Αναρωτιέται πώς δεν είχε πάρει είδηση πόσοι φαντάροι κάνουν διακοπές στα νησιά του Αιγαίου. Στο στρατό έμαθε να διπλώνει τρεις κουβέρτες τον Αύγουστο.
Νικολάου Χριστόφορος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε χημεία, βιολογία και δημοσιογραφία, αλλά έπρεπε να περιμένει το μεγάλο σχολείο του στρατού για να μάθει όλα όσα ξέρει για τη ζωή, το θάνατο και το μυστικό του καλού μπριάμ. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τα «Χακί Χαϊκού» είναι η πρώτη συγγραφική του απόπειρα.

1 σχόλιο:

 1. Γεια χαρά κι από εμένα,

  Σας ευχαριστώ για τα καλά (;) σας λόγια, σε ό,τι αφορά και τα χαϊκάι μας και τις παρέες μου προσωπικά.

  Σχετικά με το "Χακί Χαϊκού", τα πολλά λόγια είναι φτώχια αλλά επειδή στους καιρούς που ζούμε η φτώχια θα γίνει σύντομα το νέο trend, ας μου επιτραπεί μια σχετική φλυαρία.

  Τα "Χαϊκού" λοιπόν ξεκίνησαν ουσιαστικά σαν αστείο τη μέρα που πέταξα ένα τρίστιχο στον Τάσο, υποδεχόμενος τον από άδεια και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω. Όταν αυτός με ρώτησε αν "ηταν ένα χαϊκού" του απάντησα πως μπορούσε να το "μετρήσει" αν θέλει και να το ανακηρύξει ένα "χαϊκού του στρατού". Ο αθεόφοβος όμως, όχι μόνο το "μέτρησε" αλλά το βάφτισε κιολας "χακί" (εξ' ου και ο ευφάνταστος τίτλος που θα πρέπει να αποδοθεί στον Τάσο, εγώ κρατώ κάποιο ελάχιστο credit για τον υπότιτλο). Και πριν το καταλάβω είχε αρχίσει να με βομβαρδίζει μέσω sms με δεκάδες χαϊκάι-αποστάγματα σοφίας. Έτσι ξεκίνησε ένα μεταφορικό πινγνκ-πονγκ από τρίστιχα (μιας και το πραγματικό πινγκ-πονγκ της μονάδας οι "παλιοί" δεν μας άφηναν ούτε να το πλησιάσουμε). Στον Τάσο θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα και για την συλλογή, την ταξινόμηση, το γλωσσάρι καθώς και μεγάλου μέρους της επιμέλειας-διόρθωσης (9 φορές τα διάβασε μου είπε, ούτε ο Καζαντζάκης την "Οδύσσεια" τόσες φορες...).

  Έτσι ξεκίνησαν λοιπόν σαν αστείο και ως τέτοιο κατέληξαν. Για εμάς το "Χακί Χαϊκού" είναι τελικά ένα "ενθύμιον θητείας" σαν τις φωτογραφίες που βγάζουν άλλοι φαντάροι αγκαλιά με το G3 κάτω από την πινακίδα του στρατοπέδου με την ΕΣΣΟ τους. Κυρίως όμως -και για όσους το διαβάσουν- αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως ο στρατός δεν είναι τελικά τόσο μεγάλο χάσιμο χρόνου όσο λένε, αλλα ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ!

  ΥΓ. Το να πω ό,τι θεωρώ -και το εννοώ- τιμή μου να βλέπω το όνομα μου δίπλα σε αυτό του Τάσου Ζαφειριάδη σε μια έκδοση, είναι απλώς περιττό. Ο άνθρωπος είναι έτη φωτός μπροστά, ο πρώτος προμεταμοντέρνος ορθοδοντικός του 21ου αιώνος μακράν του δεύτερου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή